ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΠΝΕΜΠΟΡΩΝ

Οι πρώτες καπνεμπορικές επιχειρήσεις ήταν ιδιοκτησίας Οθωμανών, Αρμενίων, Εβραίων κι Ελλήνων καπνεμπόρων, καθώς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία απαντώνται πολίτες όλων των εθνοκοινοτήτων.

Εξίσου πολυπολιτισμική ήταν και η σύνθεση των καπνεργατών. Στο καταστατικό του Σωματείου της Διεθνούς Ενώσεως Καπνεργατών με έδρα την Καβάλα (1908) αναφέρεται ρητά η μη διάκριση μεταξύτων εργατών όλων των εθνοτήτων.

Η πρώτη μεγάλη εταιρεία που εγκαθίσταται στην Καβάλα στα μέσα του 19ου αιώνα είναι ο οίκος της γνωστής ιταλικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης των Αλλατίνι, ο οποίος μετασχηματίζεται αργότερα στην "Commercial Company of Salonica Ltd" με έδρα το Λονδίνο.

Το 1858, έρχονται στην Καβάλα οι αδελφοί Abbott από τη Θεσσαλονίκη, το 1884 εγκαθίσταται το Οθωμανικό Μονοπώλιο της REGIE (στο σημερινό Εμπορικό Κέντρο).

Το 1890 έρχεται η Αυστροουγγρική "The Oriental Tobacco Trading Company Ltd" (M. L. Herzog et Cie) με έδρα τη Βουδαπέστη. Την ίδια εποχή ιδρύει υποκαταστήματα στην Καβάλα και η εταιρεία αγγλικών συμφερόντων "N. Mayer et Cie Ltd" με έδρα το Λονδίνο.

Το 1901 ακολουθεί η γκατάσταση της "American Tobacco Company" (ATC) με τις συνεργαζόμενες "Alston", "Gary", "Glenn", "M.Melachrino" και την εβραϊκή "Schinasi Bros" με έδρατη Νέα Υόρκη.

Το 1910, ιδρύονται η "Ελληνική Μετοχική Εταιρεία Macedonian Tobacco Company Ltd" με έδρα την Καβάλα και η εταιρεία του "Kiazim Emin et Cie".

Επίσης, την ίδια εποχή ή λίγο αργότερα τα καπνεργοστάσια του Καΐρου του Α. Χέλμη, του Κ. Δουλγαρίδη, του Ν. Τσιανακλή, του Μ. Μελαχροινού, του Δημητρίου και του Αρμένιου Ο. Ματοσσιάν ιδρύουν στην Καβάλα σημαντικούς καπνεμπορικούς οίκους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 1910 οι τρεις μεγάλες εταιρείες, δηλαδή οι Commercial, Herzog και ATC απασχολούν γύρω στους 6.000 εργάτες στις πολλές και μεγάλες αποθήκες τους.

Περισσότερα για τις οικογένειες καπνεμπόρων μπορείτε να βρείτε στην 3τομη πολυτελή έκδοση του ΙΚΚΙΚ εδώ