ΙΣΤΟΡΙΑ

Το φυτό του καπνού έφεραν στην Ευρώπη οι Ισπανοί γύρω στα 1550.

Η καλλιέργεια και η χρήση του επετράπη επίσημα στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1687 με σουλτανικό διάταγμα. Από τότε ξεκινά στην ελληνική ύπαιθρο ο κύκλος του καπνού με την σπορά, την μεταφύτευσή του στο χωράφι, την συγκομιδή, την επεξεργασία του στο χωριό. Εργασίες επίπονες και κοπιώδεις, που στον εποχικό τους κύκλο ήταν δεμένοι μεγάλοι αγροτικοί πληθυσμοί..

Ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο συνδυασμός των εδαφολογικών και κλιματολογικών ευνοϊκών όρων συντελούν στην παραγωγή της εξαιρετικής ποικιλίας του Μπασμά.

Με την μικρή της περιεκτικότητα σε νικοτίνη, το ευγενές και λεπτό άρωμα της και την γλυκιά της γεύση, θεωρείται η εκλεκτότερη ποικιλία καπνού παγκοσμίως. Καθώς ο Μπασμάς γίνεται περιζήτητος και επιβάλλεται στις αγορές διεθνώς, η Καβάλα αναδεικνύεται κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στο πρώτο εξαγωγικό λιμάνι της χώρας από άποψη συναλλαγματικών εισροών.

Για ένα μεγάλο διάστημα ο καπνός υπήρξε εθνικό προϊόν, ο στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας.

Μάλιστα, ο εποικισμός της Μακεδονίας και της Θράκης κατά το 1922 στηρίχθηκε στον καπνό. Εάν δεν υπήρχε καπνός θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα που προέκυψε μετά την Μικρασιατική καταστροφή.